Eerste boom geplant in vernieuwd centrum Dinxperlo

2 maanden geleden gepubliceerd

De herinrichting van het centrum van Dinxperlo is van start gegaan met het planten van de eerste boom. Het centrum wordt toekomstbestendig gemaakt met onder andere aanplanting van nieuw groen.

Afgelopen week is de aanplant begonnen. De eerste boom, een esdoorn, is geplant tegenover het voormalige gemeentehuis. De eer van deze taak viel te beurt aan Ard Esselink van Esselink tuinen, Niek Nijhof en Wiljan Ros van Dusseldorp ISM en wethouder Erik Groters namens de gemeente Aalten.

Vergroening van het centrum

Het Prins Clausplein wordt de “huiskamer van het dorp”, waarbij de nadruk ligt op vergroening. Er worden meer bomen en planten toegevoegd, en bestaande bomen krijgen meer ruimte om te groeien. Bovendien wordt een deel van de stenen vervangen door gras, bloemen en planten.

Deze maatregelen zijn niet alleen esthetisch, maar ook functioneel. Door de aanplant van extra groen wordt hittestress verminderd, doordat de bomen en planten schaduw en koelte bieden tijdens warme zomerdagen. Een speciaal infiltratiesysteem onder het plein vangt regenwater op om het groen te voorzien van water in droge periodes.

Toekomstbestendig centrum

Wethouder Groters benadrukte de waarde van de vernieuwingen: “De klimaatadaptieve maatregelen in het centrum zijn belangrijk voor nu en voor de toekomst. Met de toevoeging van bomen en planten maken we van het centrum van Dinxperlo een groenere plek die weerbaar is voor warme zomers en natte winters.”

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Dusseldorp ISM en hovenier Esselink, in opdracht van de gemeente Aalten. In het najaar wordt de aanplant voortgezet.