Aalten versoepelt regels rondom huwelijken: meer locaties en mogelijkheid voor eigen trouwambtenaar

3 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Aalten maakt het voor toekomstige bruidsparen aantrekkelijker om hun trouwdag zelf vorm te geven. Het wordt mogelijk om familie of vrienden de officiële trouwceremonie uit te laten voeren als trouwambtenaar. Daarnaast zijn er zes extra trouwlocaties toegevoegd aan de huidige, korte lijst.

Meer mogelijkheden voor trouwlocaties

Tot nu toe telt de gemeente Aalten slechts twee officiële trouwlocaties: het gemeentehuis en het gemeentekantoor. Trouwen op andere locaties was mogelijk, maar ging gepaard met veel regel- en papierwerk, en dus hogere kosten. Het nieuwe voorstel van de burgemeester en wethouders voegt de volgende locaties toe aan de lijst van vaste trouwlocaties: Boerderij De Oude Linde, theetuin Rensink en het Noorden in en om Aalten, de Sint-Joriskerk en ‘t Grachthuys in Bredevoort en het voormalige gemeentehuis in Dinxperlo.

Buitengewoon ambtenaar der burgerlijke stand (babs)

Relaties van het toekomstige bruidspaar kunnen voortaan ook in aanmerking komen voor de rol van buitengewoon ambtenaar der burgerlijke stand (babs). De gemeente stelt echter wel een aantal eisen om zeker te zijn van een kwalitatieve trouwceremonie. De potentiële trouwambtenaren moeten aantoonbaar beschikken over voldoende spreekvaardigheid in het openbaar. Daarnaast wordt een korte kennistraining gegeven over de procedures en wettelijke formaliteiten.

Kosten

Met de extra mogelijkheden worden ook de leges aangepast. Gedacht wordt aan een bedrag van 385 euro voor het aanstellen van een babs voor één dag. Als het bruidspaar een babs uit de vriendenkring wil aanstellen die al door een andere gemeente beëdigd is als trouwambtenaar, zal het bruidspaar straks 126 euro extra betalen.